вторник, 10 март 2015 г.

Започна подаването на заявления за допускане до матурите

От 10 до 20 март зрелостниците, които ще се явяват на държавните изпити през май, трябва да подават заявления за допускане до матурите.


Това предвижда графикът на дейностите за организация и оценяване на държавните зрелостни изпити през учебната 2014-2015 година, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието в Перник. Две са задължителните матури в края на 12-и клас – едната е по български език и литература, а втората – зрелостниците избират сами по кой от учебните предмети да положат изпит – чужд език /английски, френски, немски, испански, италиански, руски/, математика, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, история и цивилизация, география и икономика и предметен цикъл “Философия”. За да се явят на матури, учениците трябва да подадат заявление до директора на училището, в което да посочат по кои учебни предмети желаят да положат държавни изпити.

До 19 май ще бъдат обявени списъците с разпределението на зрелостниците по зали и училища, както и ще им бъдат издадени служебни бележки за допускане на матурите. Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще е на 20 май от 8.00 часа. На 22 май – отново от 8.00 часа, ще е втората задължителна матура, която е по предмет по избор. На същите дати ще се състои и националното външно оценяване в седми клас – по български език и литература и по математика. Без да се явят на двете задължителни матури, зрелостниците не могат да получат диплома за завършено средно образование и не могат да кандидатстват във висши училища.

На матурите могат да се явяват и хора, които не са издържали успешно държавните зрелостни изпити в предишни години. Зрелостниците, които са получили оценка “слаб 2″ на някой от двата задължителна изпита, няма да получат диплома за средно образование и ще трябва да се явят отново на съответния изпит при следваща сесия.


Няма коментари:

Публикуване на коментар