сряда, 12 ноември 2014 г.

Корупция във Втора английска!

„Шокирани сме, разбрахме, че ако дадем 6000 лева, ще приемат детето ни във Втора английска гимназия въпреки абсолютно недостатъчния бал и ниските му оценки на приемните изпити", това сподели с неприкрито възмущение пред „Всеки ден" майка на момче, кандидатствало след 7 клас.

Разкритието наистина е шокиращо, защото Втора английска гимназия „Томас Джеферсън" е едно от най-престижните училища в столицата, традиционно там се приемат деца с много висок бал на приемните изпити. За миналата година Втора английска дори оглави класацията за най-желано училище в София. Училището има 7 езикови паралелки със среден брой ученици 30. „Около 10 деца от паралелка са приети по втория начин - с пари", твърди майката, пожелала анонимност. Простата сметка показва, че при 7 паралелки, 10 „платени" деца от паралелка и 6000 лева рушвет сумата, която се генерира от корупционния прием, е 420 000 лева!

За възможността детето й да влезе в желаното училище чрез рушвет родителката разбрала от своя приятелка, преминала по заобиколния път. А тя е следната - чрез познати родителите се свързват с 40-годишна оправна служителка на столичния инспекторат по образование, която е в близки отношения с директорката на гимназията Емилия Лазарова. Срещат се с нея извън работното й място, тя съобщава, че срещу 6000 лева детето им може да стане възпитаник на престижното школо.

Само за справка - таксата за една учебна година в частна гимназия е средно между 3 и 6 хиляди лева. Парите от рушвета се разпределят между инспекторката, директорката и няколко „посветени" учители, категорични са посветени в далаверата. Тяхната функция в порочната схема е да направят всичко възможно детето да бъде поставено в такава ситуация, че само да поиска да напусне училището.

И така, точно когато родителите и детето са щастливи, че макар и незаслужено, то е прието в престижна гимназия, целенасоченият тормоз започва. От „платените" деца се изисква в пъти повече от останалите, въпреки че възможностите им са по-малки. Така в края на учебната година Втора английска гимназия естествено се „освобождава" от приетите с рушвет деца, те не се справят с материала, потискани са от учителите си и биват премествани в други учебни заведения. Парите обаче не се връщат на родителите и така се отварят нови места за деца с нисък успех, но с амбициозни и платежоспособни родители.

1 коментар:

  1. FUTURE TINING Titanium Spade - Tiadanium Artwork
    FUTURE TINING Titanium Spade. titanium 4000 By. FUTURE TINING titanium nitride coating service near me Titanium Spade. 2021 ford escape titanium hybrid By. FUTURE TINING Titanium titanium white dominus price Spade. titanium grey By. FUTURE TINING Titanium Spade. By. FUTURE TINING Titanium Spade. By. FUTURE TINING

    ОтговорИзтриване