понеделник, 30 юни 2014 г.

СКАНДАЛ: Ремонтират разпадащи се училища с пари за щети от земетресението (ВИДЕО)

Училищата в пернишките села Богданов дол и Мещица ще бъдат възстановени с пари за щети нанесени от земетресението от 22 май, 2012 година, съобщи ZaPernik.com.
Въпреки че все още има хора, които не могат да се справят сами пари от правителството идват, но отиват към съвсем различни проекти. В това няма лошо, но как може да бъде доказано каква щета е нанесена от земетресението на сграда, която се разпада от години.

"Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане на две поредни заседани одобри 3 308 011 лева. 190 680 лева са отпуснати за ремонт на сградата на Синдикалния дом в Перник, 204 411 лева за фасадата на Областната администрация. 143 636 лева ще получи община Ковачевци за възстановяване на покривната конструкция на автогарата. 442 549 лева са предназначени за ремонти на храмове на територията на областта.


Сред тях са църквите "Св. Пантелеймон" в гр. Перник, "Св. Св. Апостоли Петър и Павел" в с. Кралев дол, "Св. Николай Мираклийски" в с. Кладница, "Св. Св. Апостоли Петър и Павел" в с. Мещица, "Св. Арх. Михаил" в с. Студена, "Св. Николай Чудотворец" в с. Ярджиловци, "Св. Теодор Стратилат" в с. Боснек и "Св. Петка" в с. Чуйпетлово. Експертите са оотпуснали 185 652 лева за възстановяване на жилищни сгради на физически лица на територията на общините Перник и Радомир. На следващо заседание, проведено на 12 юни Междуведомствената комисия е гласувала и 2 122 614 лева С тях ще бъдат ремонтирани училището в с. Мещица, магерницата в с. Богданов дол, църквата "Св. Св. Козма и Дамян" в с. Боснек, филиал на 13 ОУ в гр. Перник, училището в с. Богданов дол, мостът над река Струма на ул. "Хр. Ботев" в с. Студена, сградите на ДКЦ "Първа поликлиника", ДКЦ "Втора поликлиника" и ДКЦ "Трета поликлиника" в гр. Перник. 224 724 лева са отпуснати на частни лица. С 26 365 лева ще бъдат платени хонорари за извършване на проектантски и строително-ремонтни услуги.", пише в официалното съобщение изпратено до медиите.


От няколко дни в училището в село Богданов дол работници премахват втория етаж на сградата. Те казаха, че на първия етаж ще бъде направена плоча и ще бъде пригоден във вид за ползване. "Трябваше по - рано да се сетят и да го направят.", каза един от работниците. Сградата е с над 160-годишна история, но повече от 20 години не се използва и е оставена да се разпада. Кметът на селото Петър Теофилов не бе открит в кметството, за да каже като каква ще функционира ремонтираната сграда. Местните жители твърдят, че тя ще бъде детска градина или училище. "Да се използва искаме. Това е голема сграда. Тука ни е красотата на селото.", каза възрастна жена от Богданов дол.

Няма коментари:

Публикуване на коментар