сряда, 12 ноември 2014 г.

Корупция във Втора английска!

„Шокирани сме, разбрахме, че ако дадем 6000 лева, ще приемат детето ни във Втора английска гимназия въпреки абсолютно недостатъчния бал и ниските му оценки на приемните изпити", това сподели с неприкрито възмущение пред „Всеки ден" майка на момче, кандидатствало след 7 клас.

Разкритието наистина е шокиращо, защото Втора английска гимназия „Томас Джеферсън" е едно от най-престижните училища в столицата, традиционно там се приемат деца с много висок бал на приемните изпити. За миналата година Втора английска дори оглави класацията за най-желано училище в София. Училището има 7 езикови паралелки със среден брой ученици 30. „Около 10 деца от паралелка са приети по втория начин - с пари", твърди майката, пожелала анонимност. Простата сметка показва, че при 7 паралелки, 10 „платени" деца от паралелка и 6000 лева рушвет сумата, която се генерира от корупционния прием, е 420 000 лева!

За възможността детето й да влезе в желаното училище чрез рушвет родителката разбрала от своя приятелка, преминала по заобиколния път. А тя е следната - чрез познати родителите се свързват с 40-годишна оправна служителка на столичния инспекторат по образование, която е в близки отношения с директорката на гимназията Емилия Лазарова. Срещат се с нея извън работното й място, тя съобщава, че срещу 6000 лева детето им може да стане възпитаник на престижното школо.

Само за справка - таксата за една учебна година в частна гимназия е средно между 3 и 6 хиляди лева. Парите от рушвета се разпределят между инспекторката, директорката и няколко „посветени" учители, категорични са посветени в далаверата. Тяхната функция в порочната схема е да направят всичко възможно детето да бъде поставено в такава ситуация, че само да поиска да напусне училището.

И така, точно когато родителите и детето са щастливи, че макар и незаслужено, то е прието в престижна гимназия, целенасоченият тормоз започва. От „платените" деца се изисква в пъти повече от останалите, въпреки че възможностите им са по-малки. Така в края на учебната година Втора английска гимназия естествено се „освобождава" от приетите с рушвет деца, те не се справят с материала, потискани са от учителите си и биват премествани в други учебни заведения. Парите обаче не се връщат на родителите и така се отварят нови места за деца с нисък успех, но с амбициозни и платежоспособни родители.

2 коментара: