четвъртък, 28 март 2013 г.

Вик за помощ от двора на Класическата гимназия



Бивши и настоящи възпитаници на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" обединиха сили в защита на класическото образование. Класиците се противопоставиха на несправедливостите, които се случват в гимназията, от както поста директор се заема от Мариела Папазова, която е сестра на известен баскетболен треньор Тити Папазов.

Около 50 ученика излязоха на мирен протест, защото искат безобразията да спрат.
Мирното събиране беше организирано в двора на гимназията на улица „Баба". Не беше случайно съвпадението на събитието с провеждащата се по същото време родителска среща. Викът за помощ на класиците е насочен към вниманието на министъра на култура, тъй като НГДЕК е под шапката на това министерство.

Наскоро г-н Митко Делев, учител по история и култура, беше отстранен от учителската дейност, като беше обвинен, че не присъства редовно на работа и не преподава материала, заложен в учебната програма по история в НГДЕК „Константин Кирил Философ".

Скоро след това следват и други уволнения - това на г-жа Анета Иванова (преподавател по български език и литература), Надя Кюлафлиева (преподавател по френски език и съпруга на г-н Делев).

Колегиалните отношения в гимназията са напълно разрушени. Ръководството води "разследвания" срещу някои преподаватели, твърдят запознати.

Проблемът според протестиращите е, че в гимназията се случват много своеволия и неправомерни ротации, последната от които е дисциплинарното уволнение с неясни мотиви на г-жа Илонка Джалева - преподавател по физическо възпитание и спорт, а също и бивш международен съдия по футбол в периода от 1998 до 2008 г., с участие на два четвърт финала и един полуфинал в Шампионска лига по футбол за жени.


 От началото на тази година в гимназията се сеят и разпростират раздори и скандали. Води се война ученици срещу учители, учители срещу учители, ученици срещу ученици - с други думи всеки срещу всеки, обясняват протестиращите.

Лагерите в гимназията са два - едните защитават политика на Мариела Папазова - понастоящем изпълняваща длъжността директор, а другите се опълчват срещу безразборните ротации, промени и хаосът, настъпил на улица „Баба".

Г-н Делев твърди, че зад всички промени в училището стоят нечисти финансови интереси между Константин Папазов и Иван Джиджев. Последният е бивш председател на Родителското настоятелство към НГДЕК, шеф на БК "Левски", от който е част и Константин Папазов.

Молбата на г-н Делев е да се осъществи среща с министъра на културата, за да се извършат необходимите проверки, относно назначението на Мариела Папазова като временно изпълняваща длъжността директор - до завръщането на Силвия Бакърджиева-Соколова - директор на гимназията от есента на 2010 г., която в момента е в отпуск по майчинство.

В двора на гимназията имаше представители и на учениците, които защитават Мариела Папазова. Те защитават промените, които се случват в училището им и смятат, че те се налагат за по-доброто бъдеще на гимназията.

Всички, които изразиха недоволството си се обединиха заедно с твърдението, че бивш класик няма и запалиха свещи в чест на класическия дух. Те държаха плакати с надписи "НГДЕК, обичаме те!" и "Оставка на Папазова". Класиците ще продължават да дават отпор "безобразията", защото искат да бъдат чути.

Авторът на статията е Вероника Ставрева, възпитаник на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ"

http://www.24chasa.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар