неделя, 21 септември 2014 г.

Скандалната истина за български учители

Манекенка да води първолаци на първия учебен ден е малко странно. Същата тази манекенка Силвия Зубева буди съмнения за своята педагогическа дарба. Да, може учителството да е нейното призвание, но е публична тайна, че доста даскалки попадат по странни, да не кажа и чисто криминални начини в българското училище. Именно тази публична тайна породи съмнения за красивата Силвия.

За учителско място в столицата, където по данни на синдиката на българските учители за едно място се борят над 40 даскала, често се прибягва до кешовица (плащане в брой). Най-скъпи са местата по български език и литература, математика, защото от тези две дисциплини се правят и най-много пари от частни уроци.

Кешовицата варира от 2000 до 3000 лева. Напливът е голям, защото се взима заплата близка до средната, а се работи половин ден. Освен това учителите почиват цяло лято, но трудно си признават този факт, защото от време на време отиват до школото, за да симулират дейност. През зимната ваканция е същото положение.

Другият разпространен начин си остават връзките. Ако имате познат учител или най-добре директор, то лесно ще минете конкурса за формално обявеното свободно място в школото.

Най-нелицеприятният начин си остава - секса. Млади и напористи госпожици лесно могат да се доберат до вакантно учителско място, залагайки на най-древната професия. Обикновено до този метод прибягват девойки от провинцията, които си подсигурят стабилна месечна заплата за половин работен ден.

Четвъртият вариант е комбинация от трите.

Независимо от варианта схемата за назначаване на даскала е една и доста добре изпитана. Обявява се свободно работно място, когато нашия човек е на линия и е готов да го спечели. мястото се обявява, но съвсем "случайно", в критериите се записва, че например учителя по математика трябва да знае френски, защото "нашия" човек е с френски. Така още на старта се отрязват нежеланите кандидати, а нашето момче или момиче е сигурно за поста си. В провинцията не са редки и случаите, когато директорите дори не си правят труда до обявяват свободните работни места и да правят подбор, а се прави само събеседване с доведения човек и нещата са готови.

Така малко назначените по честен начин учители трябва да се борят със спуснатите хора. Така е в нашата държава и няма и да се промени!!!

Николай Георгиев



Няма коментари:

Публикуване на коментар