вторник, 27 ноември 2012 г.

Доц. Йорданка Бибина: Не е имало турско робство

Ожесточен спор избухна в студиото на Нова телевизия по повод наскоро издадена историческа книга. Идеята на автора и съставителя на изданието доц. Йорданка Бибина е да се представи реално животът на българите през 500-годишното османско управление, което в изданието не е определено като “робство”, каза самата тя.

Според Бибина, автор на две статии и редактор на новоиздадена историческа книга,  термина “робство” не се тълкува правилно в българската историография. Според нея робството е положение, при което хората нямат никакви права, нямат собствена земя, не могат да говорят езика си, нямат собствени църкви, в които да изповядват религията си.

Тя отрече, че книгата й има политически замисъл и съобщи, че работата върху изданието е започнала отдавна, трябвало е да бъде на пазара през май, но поради някои трудности с подготовката на отделни статии, издаването се е забавило досега.

Не е търсена дата или друг повод. Книгата не е финансирана нито от турски нито от американски източник, а от издателството, твърди доц. Бибина. Достойнствата на книгата според нея е в това ,че позволява на българина да гледа на историята си само през призмата на черно-бялото.

Според Ангел Дажамбазки от ВМРО обаче, книгата е с политическа насоченост. Половината от статиите, които не се занимават с бита на българите по време на 500-годишното робство са чисто политически. Според него робството си е робство, защото тогава българи са били продавани като роби в Османската империя.

Представителят на ВМРО твърди, че основната цел на книгата е да се възхвалява ДПС и че повечето статии биха могли да бъдат написани от лидера на движението Ахмед Доган. Той изрече и съмнение, че парите за книгата са дадени именно от ДПС.

Джамбазки намира за несъстоятелни твърдения като това, че турските султани са били либерални управници, че въстанията у нас срещу империята са били провокирани единствено от чужди сили и че избиванията на българи са били рядкост. Той не приема и друго-че Османската империя ни е оставила културни ценности като хамама например, което също се твърди в изданието.

БЛИЦ

Няма коментари:

Публикуване на коментар