вторник, 27 ноември 2012 г.

Извънредно: Отмениха присъдата на бияча от Строителния

Състав на Софийски градски съд връща делото срещу Валентин Стоянов за ново разглеждане от друг състав на Райония съд, съобщи News.bg.
Припомняме, 15-годишният Валентин Стоянов - ученик от столичната Гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев", преби 16-годишния Андрей Илчев - ученик в 35 СОУ на 23 ноември 2011 г. вечерта.
Побоят стана близо до 35 СОУ в София.

След побоя 16-годишният Андрей Илчев бе настанен в реанимацията на "Пирогов" с опасност за живота. При операция бяха извадени бъбрекът и далакът на деветокласника. Белият му дроб също имаше наранявания. Илчев бе изписан от „Пирогов" в началото на декември 2011-та, но детските коремни хирурзи продължиха да следят състоянието му на контролни прегледи.
По думите на баща му състоянието на Андрей е било - „все едно бързият влак е минал през него".

Валентин бе осъден на 3 години затвор. През октомври Софийски градски съд измени мярката за неотклонение на Валентин Стоянов от „задържане под стража" в по-лека - той излиза от ареста под надзора на детска педагогическа стая. Стоянов обаче е със забрана за напускане на страната до края на делото.

Основният мотив, с който съдия Иван Коев отменя присъдата и връща делото за ново разглеждане е, че съставът на СРС, осъдил Валентин, не е взел под внимание показания на втора група свидетели, които твърдят, че не са видели Валентин да нанася ударите, както и това, че според казаното от тях има основание да се предположи наличието на съучастник.

Няма коментари:

Публикуване на коментар