петък, 21 февруари 2014 г.

СКАНДАЛ: Как се „печели” конкурс за училищен директор

Коконова
Пореден учителски скандал избухва със страшна сила в Перник. През ноември 2013 година сайтът „За ПЕРНИК” писа за корупцията на директора Асенова, която почерпи колегите си официално на педагогически съвет за преназначаването си от временно на постоянно изпълняваща длъжността директор в резултат на спечелен конкурс, който бе обявен два дни след въпросната трапеза.

В Брезник се заговори за гражданско общество, тъй като проблемът предизвика вълна от възмущение и критика, както към директора, така и към образованието на местно, областно и национално ниво, допускащо да се случват подобни парадокси. Асенова си спечели прозвището „софрата”, но това, което последва надминава и най-смелите драматургични разработки и е достойно за сценарий на сериал, който уви не е приключил към днешно време.

В момента госпожа Асенова е директор, след като за това място не се яви друг кандидат и госпожа Коконова не счете за необходимо, тази корупционна схема да бъде премахната. В резултат на случилото се, може да се даде следния образец за начин да станеш директор в нашенски вариант:

1. Ставаш протеже на Началника на РИО с угодничене, подкупване и други популярни начини, които добре се приемат в конкретните условия. Трябва да уточним, че самата Асенова открито парадира със заможното си семейство, което не страда от скрупули, ако трябва да плати, където и както трябва. Тя е назначена като временно изпълняваща длъжността директор от Коконова преди три години само с две години педагогически опит като начален учител при необходими по правилник най-малко три години. Преди това е работила на бензиностанция в Брезник и местните хора недоумяват, как така от бензинджийка е станала изведнъж директор.

2. Минава конкурс за директори на държавни училища и двете шефки решават, че учителите от едно провинциално училище няма да проявят бдителност и лесно ще бъдат заблудени. Няма да е трудно с една убедително поднесена лъжа, подкрепена с почерпка да повярват, че и техният директор е минал необходимия конкурс. За целта се измислят и подробности около „спечеления” конкурс – за въпросното място се бил явил мъж от Кюстендил и още една жена от Перник, както самата Асенова е оповестила на колегите си на съвета, които явно мисли за полуидиоти. За беда обаче два дни след съвета с почерпката някои учители отварят сайта на РИО Перник и виждат обявата за истинския конкурс, който госпожа Асенова вече била спечелила, че и почерпила великодушно колегите си.

В малко градче като Брезник новините се разпространяват мигновено, дори и без Интернет, но в случая брезничани се оказват добре работещи с информационни сайтове.

3. Следва втора грандиозна лъжа от страна на Асенова, поднесена на изумените и колеги, а именно, че тя наистина се е явила и спечелила конкурс, но той бил анулиран по неизвестни причини и обявен друг, който са видели в сайта на РИО. И тази лъжа е разобличена лично от госпожа Коконова, която посещава училището в Ноевци и заявява, че друг конкурс за тази позиция в това училище не е обявяван и провеждан.

4. За да замаскира резила, който тръгва по медиите Асенова решава да накара верните си хора в колектива да убедят колегите си, да подпишат набързо „Опровержението” с внушението, че така ще се спаси училището от закриване и те няма да останат без работа. Това става набързо при посещение на госпожа Коконова в училището. За беда обаче това „Опровержение” се оказва пълно със смислови и правописни грешки.

В петте му изречения учител по български език намира 27 правописни грешки, повторения и ужасно фалшив патос. Дори в заглавието има грешки. Вместо да защитят компетентността си, подписалите го учители се излагат. Подписано е от 14 учители и служители, но 7 от тях не са били на педагогическия съвет с почерпката и опровергават нещо, на което не са били свидетели. Други трима от останалите 7 подписани са с нередовни за заеманата длъжност документи, без педагогическа правоспособност и подписват за да не ги смени друг евентуален директор.

Интересно е, че сред подписалите опровержението има трима учители, които преподават български език - двама начални и един прогимназиален и не е понятно, как може да не им направи впечатление, че писанието е толкова неграмотно написано. Каква ли паника трябва да е обзела учители, които подписват творение със средно по шест правописни грешки в изречение, което защитава една лъжа? Хубаво е, че поне има учители, които отказват да участват в този колективен позор и не се подписват. Грамотността и достойнството на подписалите се коментира надълго и нашироко и обществената ангажираност по темата сочи, че гражданското общество в Брезник започва да се развива, което е много положително явление.

5. Въпреки широкия отзвук госпожа Коконова мълчи.

Никой друг не желае да се яви на конкурс за позицията „директор” в Ноевци, никой друг освен Асенова не желае да е директор на неграмотни учители, никой не вярва, че конкурсът ще бъде честен и не желае да се изправи срещу галеницата на началничката, която е толкова сигурна в директорството си, че черпи повече от месец преди провеждането на самия конкурс. И дума не става тя да се отстрани от конкурс. Не се обявяват кандидатите, както е по правилник единствено в Перник, за което вече се писа в „За ПЕРНИК”.

Оставяме сами да си направите изводи върху поднесените факти за нивото на някои директори, протежирани от госпожа Коконова и начина на провеждане на конкурсите в областта.

Информиран читател

Няма коментари:

Публикуване на коментар