сряда, 8 януари 2014 г.

Ще има по-тясна връзка между бизнеса и образованието

Кабинетът даде обещание за по-тясна връзка между бизнеса и образователната система със стратегията „учене през целия живот", съобщи Дарик.

Образователният министър Анелия Клисарова обясни, че със стратегията се цели да се насърчат хората да продължават да се квалифицират и след завършването на образователната си степен, като ще бъде стимулирано завършването на висше образование и последващи допълнителни магистратури.

Клисарова припомни, че от септември, ако бъде приет Законът за професионалното образование, ще може да се получава образователна степен на база на получени знания от практически опит, а не само след завършване на специализирано образование.
„Според НСИ през 2012 г. само 1.5% от населението на възраст между 25 и 64 г. е участвало в т.нар. формално или неформално образование, или е използвало възможността за учене през целия живот. Тези данни са тревожни за България - изоставаме сериозно за учене през целия живот, защото в различните европейски страни цифрите варират средно между 10 и 18%, а за някои от тях стигат до 30%", обясни образователният министър.

Анелия Клисарова припомни, че и в системата на средното образование има възможност за дистанционни и задочни форми на обучение.

„Законът за народната просвета в момента разрешава дистанционната форма на обучение, независимо, че не е предлагана досега в средното образование. Разрешена е и задочната форма на обучение - има вечерни училища, което е един вид присъствена форма, но и приобщаваща, защото когато могат - събота, неделя или вечер, тези хора, които искат да продължат образованието си, могат да го направят. Направихме една промяна за комбинираната форма на обучение, която се отнася за децата със специални образователни потребности, която е връзка между присъствената и задочната форма на обучение", допълни Клисарова.

По думите й за учебната 2013-2014 година близо 7500 души са се записали за вечерна форма на обучение, като задочната форма също е разрешена.

„Така че тази гаранция е залегнала в промените на сега съществуващия закон и много широко е разписана в проекта на Закона за училищно и предучилищно възпитание", каза още образователният министър.

Най-голям дефицит на лекари и на хора с технически специалности установи образователният министър Анелия Клисарова.

Очаква се да бъде направено и изследване на регионален принцип за нуждите на пазара на труда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар