понеделник, 7 януари 2013 г.

Новостите в средното образование

Новият законопроект за училищното образование дава много по-големи възможности за избор на родителите за разлика от сега действащия закон. Това каза заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова в сутрешния блок на БНТ.

По думите й така родителите на 4-годишните деца ще имат възможност да си избират почасови занимания, съботно-неделни, както и индивидуални. Така че според нея пожелателният вариант за 4-годишните трябва да стане задължителен.

В студиото на Денят започва зам.-министър Дамянова обясни, че със закона за училищното образование най-сетне ще влезе в сила дългоочаваната нова образователна структура, според която от 2016 година и четиригодишните ще ходят задължително на детска градина.

Знаете, че в момента хиляди родители се редят на опашки и чакат децата им да влязат в детска градина. Така че задължителният обхват на 4-годишните означава една по-голяма отговорност на държавата, която трябва да осигури средства за детски градини, каза Милена Дамянова.
За да успокои родителите, които не искат да дават децата си на задължителна детска гардина на 4 години, зам.-министър Дамянова уточни, че новият законопроект дава много по-големи възможности за избор на родителите, а и ще доведе до все повече деца от малцинствените групи да посещават детската градина.

Той в момента режимът е пожелателен и 80 % от децата на малцинствените групи не ходят на градина. Така че тази мярка е насочена към тях, обясни Дамянова.
И още от проктозакона, който чака да бъдат приет на второ четене в пленарна зала - основното образование е от първи до седми клас на два етапа - начален от 1 до 4 клас и прогимназиален - от 5 до 7 клас. Средното образование също е на два етапа - първи гимназиален - 8-10 клас и втори гимназиален - 11-12 клас. Новост са обединените училища - с ученици от първи до десети клас.

Зоя Велинова, БНТ

Няма коментари:

Публикуване на коментар