четвъртък, 21 август 2014 г.

Учениците преписват с ново средство

Тази година няма нито един заловен с хартиен пищов на приемните изпити в големите университети, съобщиха от висшите училища. Новите технологии напълно са превзели нишата на “подкрепящи знанията инструменти” за кандидат-студенти, студенти и ученици. Именно заради това квесторите заявяват, че “Царският пищов” е мъртъв, пише "Труд".

Само в началото на пролетната кампания по прием във вузовете минислушалките бяха хит сред кандидат-студентите. Защото са малки, влизат дълбоко в ухото и най-важното е, че чрез тях може да се издиктува достатъчно дълга информация. Същите слушалки се ползват и от гимназистите, но работата явно е вбесила дотолкова учителите, защото те обмислят закупуването на техника за заглушаване. Причината тя да не е въведена масово не е просто цената, а че така ще се спре сигналът към телефоните на всички в училището.

Но развитието на технологиите не чака учителите да вземат мерки и вече на пазара безспорно наложен е шпионският часовник. Той събира поне 250 000 страници, формат А4. Има паник бутон, автоматично прелистване на страниците и текстът се вижда само от точно определен ъгъл. Може да се ползва многократно. Такъв часовник бе заловен на изпита по история в Софийския университет. И още не е потърсен от собственика си.

Традиционните методи за преписване на обикновени изпити си остават сигурни за студенти и ученици. Най-популярен е използването на солети. Техниката е елементарна: на солетата се навива лист с важната информация. Можеш да си донесеш няколко пакетчета. В групата на изпитаните средства влизат “хармониката”, “силиконовите чорапи”, “деколтето”, “маникюрът”. Лесно е за изброяване, но невинаги е такова за прилагане, обясниха студенти. “Пищовът” трябва да бъде направен саморъчно, защото чуждият почерк създава проблеми. Също така да се залепи внимателно на определените за целта места, така че да се вижда само от ползвателя, а не от цялата зала. Най-подходящи са “хармониките”, защото могат да се слагат на всякакви места, включително и в каишката на часовника. Най-важното е да се използва спокойно и да има бързи рефлекси при прикриването му.

Другият ефектен начин за преписване се използва само ако на изпита се разрешава използването на помощна литература - учебник, книга или справочник. Иначе този метод се използва най-вече в училищата. На празната страница на учебника или на допълнително създадена такава отпечатвате със същия шрифт темата и просто докато си правите “справка”, преписвате. Върши работа и надписването на подметките на обувките. Или пищовът е върху лист, върху който се отпечатват леко буквите и после само нанасяте отгоре по време на класното или контролното. Има риск обаче учителят също да види “пищова”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар